I december bragte vi første del af historien om Morten Resens rejse fra fastansat til selvstændig i spidsen for firmaet GoLittle. Her kan du læse andel del, der handler om arbejdsglæde, om at brænde for noget og om frygten for at fortryde.

Morten Resen e-conomic interview

Jeg havde ikke noget andet på blokken, noget som jeg hellere ville. Jeg lavede det jeg allerhelst ville, hvis jeg skulle have et lønnet arbejde.

Men hvorfor så stoppe i jobbet som studievært? Som du kunne læse i første del af interviewet, så hang hverdagen ikke helt sammen. Derfor var det på tide at trække håndbremsen og vende blikket indad for at se, hvad der ellers var af muligheder. Det var ikke en hurtig beslutning, og der var mange snakke med TV2 og Nordisk film, som kom med idéer og forslag til, hvordan det kunne løses. Men der var ikke lige noget andet, som Morten Resen kunne se sig selv i.

Jeg gad ikke blive der for bare at holde fast i umanerlig god løn og pension. Så tager jeg en pause uden at vide, hvad jeg så skal. Jeg fortryder det sikker om ti år, hvis ikke jeg gør det. Og så sagde jeg op.

Så stod Morten Resen uden et fast arbejde. Og når man er novice udi at være selvstændig iværksætter og måske ikke er helt så vild med at sælge sig selv, så kan der opstå lidt udfordringer undervejs. Men det er et nødvendigt onde at tage kontakt til sit netværk for at sprede ordet om sin idé.

Man skal jo være klar til at blive afvist, og det er jeg mega dårlig til. Jeg er meget dårlig til at gå ud og banke på døre og netværke. Så jeg vil hellere selv sidde og putte lidt med det, og så kan I lide det, hvis I kan. Når jeg selv skal stå der og overbevise nogen om noget, så er jeg meget hurtigt til at sige ’Jeg kan også godt forstå, hvis det er for besværligt for dig. Jeg finder på noget andet, det skal du ikke tænke på, undskyld jeg spildte din tid.’”

Det er blandt andet derfor, at Morten lavede sin podcast. For at dele hele rejsen med andre – også, eller måske især, dét der er svært ved at være selvstændig. Der manglede et alternativ til succeshistorien. En historie, som ikke kun fortalte om, når det var lykkedes.

Jeg manglede, at nogen sagde ’Jeg synes også, det her er pisse svært’. Det virker som om, man skal være sådan en i hurtigkneppersko. Men det behøver man ikke være for at være iværksætter eller for at gøre noget selv. Sådan er jeg i hvert fald ikke. Så dumper jeg med et brag.

Ind til videre er der ikke noget, der tyder på, at Morten Resen dumper med sit nye projekt, og hans hidtidige karriere bærer heller ikke præg af det.

Jeg har kunnet hoppe til alt muligt andet. Når man laver det, jeg gør, så er der altid et meget venligt menneske, som kontakter en, og det er mega privilegeret. Jeg har nok også kunnet lave noget, hvor jeg tjente flere penge. Men jeg ville hade mig selv, hvis jeg blev hængende i et job på grund af lønnen. Jeg gider ikke lave noget, jeg ikke brænder for – så vil jeg hellere lade være.”

Og nu har Morten Resen så kastet sig over livet som selvstændig med alt, hvad det indebærer. Der er dog ingen tvivl om, at det er arbejdsglæden, der er det vigtige. Det, at lave noget, som man brænder for. Det hænger egentlig meget godt sammen med, at Morten også holder foredrag om bl.a. at elske sit arbejde.

Ja, det er en anden økonomisk virkelighed, når man ikke har den samme faste indtægt, og man er mere eller mindre 100% ansvarlig for det hele selv. Men der er ingen tvivl hos Morten om, at det sagtens kan lade sig gøre.

Jo, det koster, og det er et sats, for de penge, jeg lever af nu, kan jeg ikke leve af, når jeg bliver 70 og skal på pension. Så kan jeg forhåbentlig generere en anden indtægt. Men man bliver sgu nødt til at investere noget i det.

”Hvis der går et år, hvor jeg ikke lige får fyret ind på pensionskontoen, så har jeg 30 år til at spare op, og så går det nok. Det bliver simpelthen så PFA-agtigt det hele, hvor man skal sidde med procenter og tal og hvad nu hvis, og så har du ikke råd til det og det. Ja, det kan også være, at jorden går under i morgen, ikk’?

Det seneste års tid har hos Morten handlet ikke kun om at starte egen virksomhed, men også om at kigge indad og mærke efter, hvad der føles rigtigt.

Kig på dit arbejdsliv og se, hvor lang tid der egentlig er tilbage. Så siger man måske ’Sådan et godt job får jeg aldrig igen’, og næh, men så får man noget andet. Det er mega ærgerligt ikke at gøre det, man virkelig gerne vil, fordi det troede man ikke lige, man havde råd til.”

Det handler sgu bare om vilje. Det er ikke altid i forhold til at starte sit eget. Nogle gange handler det også om at få rystet hovedet og finde ud af, hvad man gerne vil bruge livet på. Når man kigger tilbage, så er det ærgerligt at have siddet i et job i 40 år, som man ikke var synderligt glad for, men hvor der var en god løn.

Måske er det her i det nye år, at du skal mærke efter og finde ud af, hvad du gerne vil – inden du fortryder, inden det er for sent.

Hvad nu hvis du kunne finde en anden måde at leve på, som i virkeligheden gjorde dig gladere. Det vil man hellere. Tror jeg. Lige pludselig så vågner man op, og så er det for sent. Så nåede man det ikke. Jeg har aldrig hørt nogen sige: ’Jeg sagde op, fordi jeg ville noget andet, og f**k hvor har jeg fortrudt’. Og det siger jeg heller ikke, for det fortryder jeg ikke.