Ja, i sidste indlæg skrev jeg, at det med momsen kunne blive lidt langhåret. Men det var nok kun page-længde. Nu bliver det altså skulderlangt. Men jeg forklarer her så godt, jeg kan.

Det er ikke noget, du skal bekymre dig om, hvis ikke du har brug for de her detaljer. Så ses vi bare i næste indlæg 🙂

For dig der handler med udlandet

Jep, nu nævner jeg den igen, den kære standardopsætning. Den har nemlig sat nogle konti op til at håndtere handel med udlandet både på bogføringssiden og på momssiden.

De forskellige indberetninger på momsen vedrørende samhandel med udlandet – A, B og C – klares via momskoder og opsætning af debitor og kreditor.

Der er dog en lille krølle på halen. Det kræver nemlig, at du bruger debitor- og kreditorstyring, for at du kan bruge det korrekt. Den her illustration viser, hvad det går ud på.

momsopgørelse i e-conomic

Jep, der fik du nok brug for hårelastikken 😉 Vil du læse mere om debitorstyring og kreditorstyring, så kan du blive meget klogere i vores e-copedia.

Den nemme vej til registrering af afgifter

Har du afgifter, du skal registrere – f.eks. olie, el, CO2 – som er de mest almindelige?  Så har vi også taget højde for det med standardopsætningen. Den her e-copedia-artikel gør dig klogere på afgiftskonti.

Det er præsentationen af afgiften i momsopgørelsen, som standardopsætningen hjælper dig med at få styr på. Du skal selv bogføre afgiften på plads.

Som sagt er de mest almindelige oprettet, men har du andre afgifter, f.eks. vand, så kan du oprette en ekstra konto. Du kan kopiere en af de eksisterende (som jeg også var inde på sidste gang) og give den et andet kontonummer.

Reduceret fradragsret

Som en sidste ting nævner jeg lige ganske kort reduceret fradragsret som f.eks. repræsentationsmoms – herunder hotelovernatninger, som jeg har skrevet et blogindlæg om for noget tid siden.

Det hører nemlig ind under de lidt mere specielle momsting. Det er særligt kringlet. Denne artikel på e-copedia illustrer repræsentationsmoms. Denne dækker også hvis du af andre årsager – omsætningsmæssigt el.lign. – har reduceret fradragsret, da metoden for beregning af satsen er den samme.

Nu holder vi en lille sommerpause, men i starten af august vender jeg frygteligt tilbage og ruster dig til momsindberetningen. Glæd dig 🙂 Og god sommer!