Så er der en forklaring. Vi har nemlig ændret sikkerhedsproceduren på login-siden, så det nu er synligt, hvor sikker siden er. Og dette skift i sikkerhedsprocedure har betydet, at browseren ikke længere kan huske gemte adgangskoder.

Ja, det lyder måske lidt kringlet. Lad mig prøve at uddybe.

Hvad gør huske-funktioner?

I login-boksen kan du sætte flueben i “husk mig”. Det er vores egen huske-funktion, som husker aftalenummer og bruger-ID, men ikke adgangskode. Den funktion virker stadig og er ikke påvirket af sikkerhedsopdateringen.

Måske har du opdaget, at når du logger ind i f.eks. e-conomic, din hotmail/gmail eller lignende, så popper der en lille besked op og spørger, om du vil gemme adgangskode. Dette er browserens huske-funktion, og det er den, som er blevet påvirket af procedureændringen.

Grunden til, at browseren ikke længere kan huske adgangskoden, er, at login-siden har skiftet adresse pga. procedureændringen. Nu starter login-sidens adresse med https i stedet for http. S’et i https står for “secure” (sikker).

Login-siden og login-funktionen har altid været sikker – ligeså sikker som netbanken. Den er nemlig det, der hedder SSL-krypteret. Men før var det ikke synligt i adressefeltet, som det er nu.

skærmbillede af e-conomic login-side

Låsen og den grønne tekst i adressefeltet viser, at sikkerheden er i top på e-conomics login-side

Sådan aktiverer du huske-funktionen igen

Hvis du vil, kan du få browseren til at huske din adgangskode igen.

  • Firefox: Klik på Firefox øverst til venstre og find “Indstillinger”. Her kan du sætte flueben i “Husk adgangskoder for websteder”.
  • Chrome: Klik på svensknøglen øverst til højre og find “Indstillinger”. Her klikker du på “Vis avancerede indstillinger” og scroller ned til “Adgangskoder og formularer” og sætter flueben i “Tilbyd at gemme adgangskoder, som jeg indtaster på nettet”.
  • Explorer: Klik på tandhjulet øverst til højre og find “Indstillinger”. Her klikker du på fanen “Indhold” og vælger “Indstillinger” under “Autofuldførelse”. Der kan du sætte flueben i “Brugernavn og adgangskoder i formularer”.

Har du helt glemt din e-conomic-adgangskode, så kan du bruge “Glemt brugeroplysninger?” på login-siden, hvor du får mulighed for at ændre koden

Bør browseren huske min adgangskode?

Om du vil have browseren til at huske alle dine adgangsoplysninger, det er helt op til dig selv. Men det er altså ikke det sikreste.

Hvis nu en uærlig person kommer forbi din computer, vil det jo være muligt at logge ind i din e-conomic-aftale, din mail eller lignende, hvis du beder browseren om at huske alt.

Hvis din computer bliver stjålet, eller du skal logge ind fra en anden computer, og du ikke kan huske din adgangskode – hvad gør du så?

Jeg kender udmærket til, at man logger ind i 5 forskellige programmer i løbet af en dag. Man logger på sin computer, sit mailprogram, sin netbank, e-conomic osv. Og det er lige pludselig ret mange adgangskoder at holde styr på – især når man bruger forskellige koder til alle sider.

Men et godt råd er alligevel at de-aktivere adgangskode-huske-funktionen. Det gør du samme sted, som du beder browseren om at gemme adgangskoder (se guiden ovenfor).

Vil du rydde alle gemte adgangskoder først, gør du det ved at trykke ctrl+shift+delete. Ved at gøre det, når du har din internetbrowser åben, får du vist et vindue, hvor har du mulighed for at slette alt. Hvor meget af din historik, du vil slette, det kan du selv bestemme.

Men det er nu en god ide at fjerne fluebenet i adgangskoder. På den måde træner du også hjernen til at huske, og det skal den jo gerne være god til 😉 Du bestemmer dog helt selv.

Vi er helt med på, at det er ret irriterende, at brugeroplysningerne ikke længere er gemt. Øv! Men e-conomic er – og har altid været – ligeså sikkert som netbanken. Nu kan du bare se det.