Vi har fået fingrene i det seneste skud på stammen fra Google, en Chromebook. Efter at have testet den i en periode, er det blevet tid til at anmelde den. Læs anmeldelsen herunder.

Fidusen ved Chromebook

En Chromebook er en lille bærbar computer, der bruger Googles nye styresystem Chrome OS. Og så ligger alt data du arbejder med i skyen.

Der er ingen tvivl om at e-conomic og Google deler visionen om en cloud-baseret fremtid. En fremtid hvor software er fuldstændig uafhængigt af hvilken computer du bruger.

Ligesom med e-conomic er dine data altid tilgængelige online. Så om din computer bliver stjålet, brænder sammen, bliver væk, eller du bare glemmer den derhjemme, så kan du altid tilgå dine data så længe du har dine login-oplysninger.

Det der gør Chrome OS og Chromebooks så specielle er, at de er skræddersyet til at leve i skyen. Den tanke kan vi jo godt lide i e-conomic, netop fordi vi, ligesom Google, er helt overbeviste om at det er fremtiden at have sin software og data i skyen.

chromebook

Det er en pæn maskine Samsung har sendt på markedet

Hvordan virker den så i praksis?
Eftersom det er Google der står bag operativsystemet, der er baseret på deres browser Chrome, så bærer måden man arbejder med computeren meget præg af dette. Er du vant til at bruge Chrome, så er det let at komme i gang med at bruge computeren.

Det der springer tydeligst i øjnene når man starter Chromebooken, udover at den starter op på ca. 8 sekunder, er at der ikke er noget skrivebord. Man starter direkte i sin browser. Og det er meget sigende for hvordan man bruger en Chroomebook. Alt foregår nemlig i browseren.

Altid online

Modellen vi tester er med mulighed for at indsætte et simkort så man kan være på nettet uanset hvor man er. Batterilevetiden er på omkring 8 timer ved alm. brug, hvilket gør den praktisk at have med rundt i løbet af en arbejdsdag.

Chromebooken fungerer rigtig godt på nettet og understøtter Flash, hvilket adskiller den fra f.eks. Apples iPad, der må siges at være en konkurrent i forhold til at give lynhurtig adgang til en browser.

 

Chromebook tastatur

De fysiske browsertaster fungerer godt, og understreger at maskinen er lavet til at være online

At være på nettet er afgørende for Chromebooken, da den faktisk er tæt på ubrugelig uden internet.

Man kan ikke bare downloade og installere programmer eller apps som man er vant til fra traditionelle computere og smartphones. Så der er meget lidt man kan bruge computeren til når den er offline og det er faktisk dens største svaghed.

Chromebooken skal ikke betragtes som en traditionel computer, men snarere som en browser pakket ind i en skal, der ligner en netbook.

 

chrome og e-conomic

e-conomic kører fint på Chromebooken

Chromebook og e-conomic
Det er let at se at en Chromebook kombineret med e-conomic giver god mening, hvis man bogfører på farten.

Bogføring i e-conomic fungerer rigtig fint og som to produkter der er lavet til at eksistere online, spiller e-conomic og Chromebooken virkelig godt sammen. Det kommer nu ikke som nogen overraskelse, da e-conomic og browseren Chrome, har fungeret godt sammen længe efterhånden.

Konklusion

Idéen bag Chromebooken er god. Prisen skal dog ikke ligge på mere end et par tusind kroner når den kommer på markedet herhjemme, hvis den skal kunne konkurrere med de andre platforme der er på markedet.

Google har selv meldt ud at Chromebooks ikke kommer til at erstatte en alm. arbejdsstation. Og jeg er helt enig. Mulighederne i den er simpelthen for begrænsede. Især at den nærmest ikke kan bruges offline trækker ned.

At man for øjeblikket ikke kan installere drivere til f.eks. trådløse mus og tastaturer, trækker også lidt ned.

Men som en computer der giver dig lynhurtig adgang til internettet, fungerer den godt. Og som en alternativ adgang til e-conomic fungerer den virkelig godt.

Fordele

  • Hurtig opstart
  • Lang batterilevetid
  • God praktisk størrelse
  • Pænt og funktionelt design

 

Ulemper

  • Tæt på ubrugelig offline
  • Dårlig lyd
  • Ringe understøttelse af 3. parts software

Karakter

karakter

Karakter: 3 e-conomic logoer ud af 5 mulige

 

 

 

 

Vi testede en Samsung Series 5 med Wifi og 3G.