Du ved godt det der med, at der nogle gange er et bankgebyr, når man laver en online betaling, ikk’? Jeg gennemgår lige et scenarie her, og så kan du jo se, om det er noget, du kan genkende.

Lad os sige, du har solgt en vare eller en ydelse for 1.000 kroner. Dine kunde betaler dig så for din vare: 1.000,- lige ind på din konto. Men der var lige et bankgebyr på 20 kroner for, at kunden kunne gennemføre betalingen online, som kunden har overset. Det vil sige, at du har fået 980 kroner til at dække din faktura på 1.000 kroner. Det stemmer ikke helt, vel?

Niks, det gør det ikke. Men der er råd for det – i hvert fald til, hvordan du får fordelt kroner og ører korrekt på de rette konti. Nu skal du se.

Hvis du vil udligne din faktura på 1.000 kroner helt, så deler du betalingen op som følger:

  • Brug fordelingsskabelonen til at udligne fakturaen med 1.000 kroner
  • Så kan du nemlig sætte 980 kroner i banken
  • Og sætte de 20 kroner ind til dækning af bankgebyr

Hvis du fordeler på denne måde, vil din debitorsamlekonto gå i 0, så det ikke fremstår som om, at dine kunder skylder dig penge. Og det gør de jo heller ikke, da det er banken, som har opkrævet gebyret for at modtage en betaling.

Ovenover nævner jeg fordelingsskabelonen. Er det et værktøj, du er bekendt med? Hvis ikke, så kan det være, du skal se nærmere på det, for det er faktisk ret smart. Det ligger inde under kassekladderne og skal ikke slås til, før du kan bruge det. Du går bare i gang.

Helt kort kan du bruge det f.eks. hvis du altid fordeler omkostninger på samme måde, når du bogfører en faktura fra en bestemt leverandør. Det kunne være telefonregning, husleje eller andre typer fakturaer med forskellige omkostninger, som du skal fordele på forskellige konti.

Du opretter en fordelingsskabelon til den eller de leverandører, hvor udgifterne skal fordeles på forskellige konti, og efterfølgende gemmer du den i kassekladden, så den er klar til brug næste gang, du modtager en faktura fra leverandøren. Du kan selv bestemme, om du foruden selve fordelingen af fakturabeløbet også vil gemme beløb, tekst mv.

Det kan være en smule besværligt at skulle fordele sine omkostninger manuelt, især når det ofte er præcis de samme fordelinger, du skal foretage hver gang. Nøgleordet her = fordelinger, for du skal bruge… jep, du gættede det; fordelingsskabelonen. Jeg håber, du kan bruge det til noget.