Moms. Ligner du også et stort spørgsmålstegn, når du hører det ord? Og kan du mærke koldsveden pible frem ved tanken om opgørelser og indberetningsfrister? Så er du kommet til det rette sted.

Selvom moms nok ikke er den sjoveste del af at drive virksomhed, så behøver det faktisk heller ikke være den sværeste. Der er kun nogle ganske simple ting, du skal vide for at blive ekspert i moms. Så læs med, og lad mig vise dig, hvad det hele handler om.

1) Hvad er moms?
Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. Det er et skattetillæg, der bliver lagt oven i salgsprisen på varer og tjenesteydelse. I Danmark bliver der som udgangspunkt opkrævet 25% af salgsprisen på en given vare eller ydelse i moms.

Dit samlede momspligtige beløb er resultatet af din momspligtige omsætning og de omkostninger, som du har fået momsfradrag for. Det betyder, at hvis du har haft større omkostninger end omsætning, så vil du faktisk få penge tilbage fra SKAT, fremfor at betale penge til SKAT.

De fleste virksomheder og selvstændige i Danmark er forpligtede til at betale moms. Men der findes en hel del særregler i skattelovgivningen for momsregistrering. Derfor kan det være en god idé at få en bogholder eller revisor til at tjekke din bogføring med jævne mellemrum.

Du kan finde mange dygtige bogholdere og revisorer, som er eksperter i e-conomic, på vores liste over revisorer og bogholdere.

2) Hvornår skal du indberette moms?
Hvornår du skal indberette moms afhænger af forholdene i din virksomhed. Men det mest almindelige er at indberette moms 4 gange om året (kvartalsvis) eller 2 gange om året (halvårligt). Om du skal indberette moms kvartalsvis eller halvårligt afhænger af din virksomheds alder og omsætning.

Kvartalsvis afregning af moms
Hvis du har en nystartet virksomhed, skal du indberette moms hvert kvartal i mindst 1 ½ år. Du skal også indberette moms hvert kvartal, hvis din omsætning er mellem 5-50 mio kr. årligt.

Halvårlig afregning af moms
Du skal indberette moms hvert halve år, når din virksomhed er over 1 ½ år gammel og har en omsætning på under 5 mio kr. årligt.

Du kan altid se den fulde oversigt over fristerne for at indberette og betale moms på SKATs hjemmeside.

3) Hvordan indberetter du moms?
Du skal indberette og betale moms på TastSelv Erhverv via SKAT.dk. Du kan også indberette moms i appen SKAT til IOS og Android. Hent appen i App Store eller Google Play.

Inden du indberetter din moms første gang, skal du huske at momsregistrere din virksomhed på indberet.virk.dk.

4) Hvordan laver du din momsopgørelse?
Når du bruger e-conomic, er det ingen sag at lave din momsopgørelse. Faktisk gør regnskabsprogrammet langt det meste af arbejdet for dig. Du kan læse mere om momsopgørelsen i e-conomic i vores brugsvejledning e-copedia.

Du kan også deltage på et af vores gratis online kurser om moms i e-conomic. Her viser vi dig, hvordan du opsætter momszoner, så du automatisk får udfyldt din momsopgørelse. Du får også vist, hvilke tal du skal indberette til SKAT, så du lynhurtigt kan indtaste dem.

Du deltager fra din egen computer og kan selvfølgelig stille spørgsmål undervejs. Vi udbyder flere kurser op til momsfristen – se kursusoversigten og tilmeld dig her.

Det var det vigtigste, du skal vide om moms. Jeg håber, du føler dig lidt bedre klædt på til at tage momsen ved hornene. Ellers er jeg sikker på, at et online kursus om moms i e-conomic vil gøre underværker.