Vi har udvalgt nogle værdifulde informationer til dig vedrørende coronavirussens/covid-19 indvirkning på din virksomhed. Nedenfor kan du læse mere om hvad du eventuelt skal være opmærksom på og hvordan du kan være på forkant med situationen.
Har du brug for hjælp? Så sidder vi klar på chatten og mail
Hos e-conomic tager vi i øjeblikket ekstra forholdsregler for at bidrage til at minimere spredningen af coronavirussen. Derfor arbejder alle hjemmefra, hvilket betyder at vores telefonsupport indtil videre er lukket til og med fredag den 24. april. Men vi sidder klar til at hjælpe dig på både mail og chat. På vores support-side kan du altid se vores åbningstider og finde kontaktoplysninger til både chatten og mail. Vi afholder også gratis online kurser, så du kan få styr på regeringens tiltag vedrørende Corona, og hvilken indflydelse det har på dit regnskab.
Herunder kan du læse mere om:
- Midlertidig udskydelse af betalingsfrister
- Forretningsaftaler
- Fravær
- Lønkompensation
- Kompensation for faste udgifter
- Kompensation til selvstændige
- Udskydelse af fristen for årsrapporter
1. Midlertidig udskydelse af betalingsfrister for moms, AM-bidrag, A-skat og B-skat
Der tages højde for din virksomheds økonomi ifm. covid-19. For at give din virksomhed de bedste forudsætninger for at afregne A-skat, AM-bidrag, B-skat og moms forlænges betalingsfristerne med henblik på at give din virksomhed bedre likviditet. Nedenfor kan du finde information om de forskellige forlængelser, og se om det har indflydelse på din virksomhed.
Moms
Små og mellemstore virksomheder:
For små og mellemstore virksomheder lægges betalingsfristen for første og andet kvartal sammen. Det betyder, at betalingsfristen for mellemstore virksomheder for første kvartal rykkes 3 måneder frem til 1. september 2020 (i stedet for 2. juni 2020). For små virksomheder rykkes betalingsfristen for første halvår 2020 med 6 måneder. På SKATs hjemmeside kan du læse om hjælpepakken og se hvilken dato betalingsfristen er udskudt til, når du indberetter moms halvårligt og kvartalsvis.
Store virksomheder:
Betalingsfristerne for marts, april og maj forlænges hver med 30 dage. Dette er gældende for virksomheder med en årlig omsætning på over 50 mio. kr.
- Fristen 27. april rykkes til 25. maj 2020
- Fristen 25. maj rykkes til 25. juni 2020
- Fristen 25. juni rykkes til 27. juli 2020
AM-bidrag og A-skat
Betalingsfristerne for april, maj og juni forlænges hver med 4 måneder. For eksempel vil AM-bidrag og A-skat for april-lønnen, der normalt betales i starten af maj, rykkes til starten af september. Lønnen for maj og juni rykkes frem på samme måde.
Hvordan ændres betalingsfristen for AM-bidrag og A-skat for små og mellemstore virksomheder?
- Betalingsfristen 11. maj rykkes til 10. september 2020
- Betalingsfristen 10. juni rykkes til 12. oktober 2020
- Betalingsfristen 10. juli rykkes til 10. november 2020
- Indberetningsfristerne ændres ikke
Hvordan ændres betalingsfristen for AM-bidrag og A-skat for store virksomheder?
- Betalingsfristen 30. april rykkes til 31. august 2020
- Betalingsfristen 29. maj rykkes til 30. september 2020
- Betalingsfristen 30. juni rykkes til 30. oktober 2020
- Indberetningsfristerne ændres ikke
B-skat
For især at kunne hjælpe de selvstændige erhvervsdrivende udskydes fristen for betaling af B-skat. Står du i et scenarie hvor du, som følge af covid-19, ser frem til en ændring i årets resultat i forhold til din indberetning til forskudsopgørelsen? Så kan forskudsopgørelsen ændres og dermed vil betalingerne til B-skat også ændres. For eksempel vil et lavere resultat medføre en lavere B-skatterate.
B-skat for april og maj 2020 får udskudt betalingsfristen, så betalingen skal ske den 22. juni 2020 og 21. december 2020.
Selskaber kan nedsætte deres acontoskat
Det er muligt at nedsætte betalingen hvis indkomstforholdet forventes at være væsentligt afvigende fra den ordinære acontoskat. Acontoskat skal indbetales d. 20. marts for de første 6 måneder af 2020.
Tip: Sørg for at have dokumentation for de ændrede indkomstforhold i tilfælde af Skattestyrelsen beder om oplysninger vedrørende dette.
Information om midlertidige udskydelser og hjælpepakken til virksomheder er hentet fra Skat.dk og Virksomhedsguiden.
2. Forretningsaftaler
Danmark har ikke lukket produktionsfaciliteter eller detailhandel, men din handel kan stadig blive påvirket. Varer kan blive forsinkede og dermed påvirke virksomheders værdikæde.
Har du kontraktlige forpligtelser?
Som køber eller sælger af varer og tjenesteydelser er det en god idé at sætte sig ind i kontraktlige forpligtelser. Der kan være særlige bestemmelser omhandlende ekstraordinære situationer – force majeure, ligesom et virusudbrud.
Vær opmærksom på, at selvom din kontrakt ikke indeholder bestemmelser om force majeure, kan der i visse lande henvises til en force majeure-doktrin som kontraktsparten kan dækkes af alligevel.
Information om kontraktlige forpligtelser er hentet fra Virksomhedsguiden.
3. Fravær
Medarbejdere der er smittende eller i smittefare
Det er altid sundhedsmyndighedernes opgave at beslutte om en medarbejder skal i karantæne. Arbejdsgivere kan give retningslinier i forhold til virusbekæmpelse, men skal altid bakke op om myndighedernes beslutning og ikke kræve fremmøde af en medarbejder der er i karantæne. En medarbejder kan aldrig give sig selv karantæne og det bliver vurderet som ulovligt fravær. En medarbejder vil som udgangspunkt have ret til fuld løn i karantæneperioden – også selvom de aldrig udvikler symptomer.
Information om fravær er hentet fra Virksomhedsguiden.
4. Midlertidig lønkompensation
Opdatering d. 21. april: Regeringen og arbejdsmarkedets parter er den 18. april blevet enige om at forlænge den midlertidige lønkompensationsordning med en måned, så den gælder frem til og med 8. juli. Du kan læse mere om den nye aftale hos Finansministeriet og i Virksomhedsguiden.
For dig, der har medarbejdere, ydes der midlertidig lønkompensation for det antal medarbejdere i virksomheden, som der forventes at skulle hjemsendes som følge af coronavirus/covid-19. De fyringstruede medarbejdere må ikke arbejde, men skal i stedet hjemsendes i kompensationsperioden med fuld løn. Formålet med kompensationen til virksomhederne, er at medarbejderne kan beholde deres job og løn i en periode.
Ordningen gælder for private virksomheder, der er hårdt økonomisk ramt, i perioden fra den 9. marts 2020 til den 8. juli 2020. Din virksomhed skal, som følge af coronavirussen, stå over for at varsle afskedigelser for mindst 30% af medarbejderstaben eller min. 50 medarbejdere for at kunne søge kompensation.
Nye beløbsgrænser
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en ny aftale om lønkompensation, hvor beløbsgrænsen er sat op til 30.000 kr. per medarbejder per måned. Det gælder både for dem, der allerede har søgt, og dem, der har tænkt sig at søge om lønkompensation.
Virksomheder kan nu søge om lønkompensation
Den 24. marts vedtog Folketinget ordningen om lønkompensation for fyringstruede medarbejdere og nu har virk.dk åbnet for ansøgninger til ordningen. Få overblik over, hvad du skal have klar, inden du udfylder din ansøgning i Virksomhedsguiden. Du kan også læse mere om, hvordan du får lønkompensation i forbindelse med coronavirus/covid-19 hos Dataløn.
Her kan du søge midlertidig lønkompensation som følge af coronavirus/covid-19.
Information om lønkompensation er hentet fra Virksomhedsguiden.
5. Midlertidig kompensation for faste udgifter
Opdatering d. 21. april: Regeringen og alle Folketingets partier har indgået aftale om udvidelse af ordningen for kompensation af virksomhedens faste omkostninger. Du kan læse mere om den nye aftale hos Finansministeriet og i Virksomhedsguiden.
Flere virksomheder oplever nu en nedgang i deres omsætning som følge af covid-19 og de tiltag, der gennemføres for at begrænse spredningen i Danmark. Samtidig har virksomhederne udgifter til husleje og andre faste udgifter, som skal betales. Derfor har regeringen nu præsenteret en ny hjælpepakke til at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække. På den måde kan virksomheder få godtgjort dokumenterbare faste udgifter i en periode, hvor de er udsat for en stor omsætningsnedgang. Ordningen vil gælde fra og med den 9. marts til den 8. juli 2020.
Dine faste udgifter skal udgøre mindst 25.000 kr. i perioden fra 9. marts til 8. juni 2020 for at du kan være berettiget til hjælp.
Andelen af faste udgifter afhænger af din forventede nedgang i omsætning:
- Ved en nedgang i omsætning på 40-60% kan du få en kompensation på 25%
- Ved en nedgang i omsætning på 60-80% kan du få en kompensation på 50%
- Ved en nedgang i omsætning på 80-100% kan du få en kompensation på 80%
Virksomheder, som er blevet pålagt at lukke helt ned, vil i denne periode blive kompenseret, svarende til 100 pct. af de faste udgifter.
For at kunne søge om kompensation for din virksomheds faste omkostninger, skal du bruge en erklæring fra en uafhængig, godkendt revisor.
Information om kompensation for faste udgifter er hentet fra Finansministeriet og Virksomhedsguiden.
6. Midlertidig kompensation til selvstændige
Opdatering d. 21. april: Regeringen og Folketingets partier har d. 18. april indgået en ny aftale, der forbedrer ordningen. Heriblandt en forlængelse af kompensationsordningerne til selvstændige og freelancere med en måned til og med d. 8. juli samt øget kompensationsgrad. Derudover bliver der etableret en ny kompensationsordning for freelancere med blandede A- og B-indkomster. Du kan læse mere om den nye aftale hos Finansministeriet og i Virksomhedsguiden.
Selvstændige og små virksomheder med under ti ansatte vil få mulighed for at få en kompensation for deres tabte indtjening. Det er en betingelse at virksomheden, som følge af covid-19-pandemien, forventer at opleve et omsætningstab på minimum 30%. Derudover skal virksomheden i gennemsnit have haft en omsætning på mindst 15.000 pr. måned i en forudgående periode, og maks have 10 fuldtidsansatte. Ordningen er målrettet virksomhedsejere og kræver, at den selvstændige ejer mindst 25% af virksomheden og selv arbejder i virksomheden.
Kompensationen vil udgøre 75% af det forventede omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned. Den midlertidige kompensationsordning for selvstændige gælder i perioden 9. marts til 8. juli.
Information om kompensation til selvstændige er hentet fra Finansministeriet og Virksomhedsguiden.
7. Fristen for virksomheders årsrapporter udskydes
Regeringen har besluttet, at fristen for indsendelse af virksomheders årsrapporter skal udskydes med tre måneder. Det skal aflaste de cirka 200.000 danske virksomheder, der i år oprindeligt skulle aflevere årsrapport senest den 31. maj.
Her kan du læse mere om udskydelsen af fristen for årsrapporter.
Nyttige links
- Her kan du læse mere vigtig information om corona/covid-19 i forhold til din virksomhed
- På Skat.dk kan du læse mere om hjælpepakken til virksomheder
Udsættelse er jo ikke det samme som at man IKKE SKAL betale på et senere tidspunkt
Kære Pia,
Mange tak for din kommentar. Det har du fuldstændig ret i. Betalingsfristerne udskydes kun midlertidigt i denne ekstraordinære situation, så presset på danske virksomheders likviditet lettes.
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Hvordan beregnes og dokumenteres den forventede indkomst til brug ved kompensation.
Hej Hanne
Tak for din besked.
Det korte svar er, at der ikke er en direkte forklaring af det p.t. Men når det så er sagt, så vil vores bud være at man sammenligner med tidligere perioder eller eventuelt sidste år. I forhold til at dokumentere selve salget efterfølgende, er det blot at vise hvilken indtægt man har haft for perioden i regnskabet.
Jeg håber, at det kan hjælpe dig. Ellers kan du altid kontakte vores support på chatten og mail her: https://www.e-conomic.dk/support
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Der er ikke noget forlydende hvordan virksomheder, der er mere honorar baseret indtægter skal forholde sig. ( reklamevirksomheder, værksteder, små revisorkontorer mm. )
Hej Claus
Tak for din kommentar.
Jeg kan desværre ikke svare helt konkret på dette, men kan dog sige at disse tiltag hele tiden bliver udviklet. Man må derfor gå ud fra at der kommer nogle tiltag som understøtter virksomheder, der primært har honorar-baserede indtægter. Jeg vil anbefale dig, at holde dig opdateret på virksomhedsguiden hos Erhvervsstyrelsen: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/
Du er også altid velkommen til at kontakte vores support på enten chat eller mail her: https://www.e-conomic.dk/support
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Min Servicevirsomhed er lukke ned idet vi hovedsagelig arbejder foregår i private hjem med Genvexn .Smitte risikoen er her extra stor da smitte kan oplagres i Genvex anlægges udsugningskanaler kan forvente.Iøvrigt har der siden 1/3 kun været 7 henvenderser fra kunder indtil i dag den 20/3 normalt i denne periode ville der havde været ca 30 henvendelser.ud af de 7 henvendelser har de 4 været noget jeg selv har kunnet klare ved telefonsupport
Jeg selv er 79 år og derfor måske extra udsat Min ansatte er sendt hjem med fuld lød for at undgå smittespredning men også pga den stærkt reducerede mængde arbejde der indgår.
Kan mit firma opnå støtte og hvor kan jeg evt. finde et ansøgningsskema
Ps Vor tilknyttede Revisor er adviceret og klar til assistance
Med venlig hilsen
Niels Wolff
Klima-Ulven
20416597
Hej Niels
Tak for din besked. Jeg er ked af at høre om den situation du står i som følge af corona-virussen/COVID-19. Jeg vil anbefale dig at læse disse 2 guides fra virksomhedsguiden hos Erhversstyrelsen:
1) Midlertidig lønkompensation for lønmodtagere på det private arbejdsmarked:
https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/artikler/midlertidig-loenkompensation-for-loenmodtagere-paa-det-private-arbejdsmarked-/eba83819-a5c6-4967-8c04-eae3cee2973d/
Det forventes, at der bliver åbnet for ansøgninger til puljen midten af denne uge. Du kan følge med på virksomhedsguiden for nærmere information herom.
2) Kompensation for virksomheders faste udgifter:
https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/artikler/kompensation-for-virksomheders-faste-udgifter/668d7243-3b13-4b98-a35a-a61413490260/
Du skal sende en ansøgning til Erhvervsstyrelsen og ansøgningen vil foregå digitalt. Ordningen er ikke åbnet endnu, men du kan holde dig opdateret hos virksomhedsguiden.
Hvis du har brug for yderligere hjælp, kan du altid skrive til vores support på chatten eller mail her: https://www.e-conomic.dk/support
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Jeg savner lidt information om hvordan man står hvis man er fastansat og har fast A Indkomst i et firma, men ved siden af driver et andet firma. Det andet firma mister så 100% af omsætningen på grund af Corona. Er man så berettiget til kompensation her ?
Man benytter jo ikke andre ordninger.
Hej Peter
Tak for din kommentar.
Det er det enkelte firma der ansøger, så hvis det andet firma oplever nedgang som følge af coronavirussen/COVID-19, så skal man se på hvilke kriterier der skal til for at opfylde kompensation. Jeg håber, at dette besvarer dit spørgsmål og ellers vil jeg anbefale dig at læse virksomhedsguiden hos Erhversstyrelsen, hvor du kan få en masse information til virksomheder om coronavirus/covid-19: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/
Du er også altid velkommen til at kontakte vores support på enten chat eller mail her: https://www.e-conomic.dk/support
Fortsat god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Jeg er selvstændig og har ingen ansatte. Hvor skal jeg søge om lønkompensation henne, her tænker jeg på ansøgningsblanketter. Hvilken side skal jeg ansøge på?
Hej Marianne,
Tak for din besked.
Du kan læse mere om kompensation til selvstændige i virksomhedsguiden hos Erhvervsstyrelsen her: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/artikler/kompensation-til-selvstaendige/4087ea63-d8a1-4d55-91bb-5ac807afe301/
Det er en betingelse at din virksomhed, som følge af COVID-19, forventer at opleve et omsætningstab på minimum 30%. Derudover skal virksomheden i gennemsnit have haft en omsætning på mindst 15.000 pr. måned i en forudgående periode. Ordningen er målrettet virksomhedsejere og kræver, at den selvstændige ejer mindst 25% af virksomheden og selv arbejder i virksomheden. Du kan læse mere om ordningens kriterier i virksomhedsguiden.
Der er ikke blevet åbnet for ansøgninger endnu. Men du kan følge med på virksomhedsguidens hjemmeside for nærmere information om, hvornår der åbnes for ansøgninger og hvornår ansøgningsblanketterne kan hentes.
Fortsat god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Hej Marianne,
Den 24. marts vedtog Folketinget ordningen om lønkompensation for fyringstruede medarbejdere og nu har virk.dk åbnet for ansøgninger til ordningen. Du kan derfor søge midlertidig lønkompensation som følge af coronavirus/covid-19 på virk.dk her:
https://indberet.virk.dk/myndigheder/stat/ERST/Loenkompensation
Jeg har også tilføjet mere information omkring det i blogindlægget ovenfor (se under punkt 4).
Rigtig god dag!
Mvh. Elsa, e-conomic
Har en meget lille virksomhed. Lidt den omvendte verden, men kan man f.eks få Visma/Dataløn til at betale AM- og A-Skat efter de gamle terminer? Så skal man da ikke betale renter til banken for de AM- og A-Skatte beløb man har stående i flere måneder.
Hej Sven
Tak for din besked.
Man kan sagtens betale efter den oprindelige ordning. Vi kan ikke se hvorfor du ikke skulle få Dataløn til det, men det er nok bedre at kontakte deres support for at høre nærmere omkring dette. I forhold til renter, så har vi ikke set at der skulle komme renter på den “gæld” man udskyder hos SKAT. Det burde derfor ikke være en udfordring. Hvis du gerne vil gøre som hidtil, så skal du gå ind og rette din skattekonto så SKAT ikke tilbagefører det beløb som AM-bidrag og A-skat dækker over.
Vi håber, at dette besvarer dit spørgsmål. Ellers kan du læse mere om det hos Virksomhedsguiden: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/
Jeg håber, at du får en rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Da vores rideklub er lukket for alt undervisning er spørgsmålet om vi kan få kompensation for tabt omsætning, og kompensation for faste udgifter.
Rigtig god dag.
Kære Tinglev Rideklub,
Tak for jeres besked. Jeg vil anbefale jer at læse om kompensationsordninger og tiltag, der kan hjælpe jeres virksomhed hos Virksomhedsguiden her: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_kompensation/
Jeg håber, at I kan finde hjælp der og ønsker jer en rigtig god dag og weekend, når I når dertil.
Mvh. Elsa, e-conomic
Har e-conomic ikke overvejet at indgå et samarbejde med en eller flere registrerede revisorer, for derved at kunne tilbyde alle sine kunder, der ikke i forvejen har en registreret revisor tilknyttet, en god konkurrencedygtig pris, på den revisorerklæring der skal laves til bl.a. ansøgning vedr. de faste udgifter?
Jeg kan se at Dinero har gjort dette for deres kunder, og til en særdeles god pris!
Desværre ser jeg rigtig mange revisorer der i disse dage tager fuld honorar, og efter min mening nok også overpris, for at udarbejde denne revisorerklæring, med priser helt op til 25.000 kr. eks. moms.
Mon ikke e-conomic kunne skabe en masse god omtale, samtidig med de hjælper deres kunder, hvis I som så stor en spiller, kunne indgå en fastpris aftale for alle jeres kunder?
Hej Christian,
Tak for din besked. Det er en rigtig god idé! Vi undersøger det og vender tilbage.
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Hej Elsa. Har I undersøgt revisorservice nærmere? Vender du tilbage her på siden med svar til Christian?
Hej Christian og Ole,
Tak for jeres besked. Vi har undersøgt det nærmere og er kommet frem til følgende:
Vi har et supergodt samarbejde med over 5.000 revisorer og bogholdere. Det er et samarbejde som vi respekterer højt, og som kommer vores kunder til gode i dagligdagen. Vi vil derfor nødig blive en prispresser på markedet, og vi har ikke noget fordelsprogram, hvor det kunne være naturligt at have den slags tilbud. Derfor må vi i mellemtiden henvise til vores revisorliste: https://www.e-conomic.dk/revisorliste
Dog kan vi anbefale en gratis app man kan koble til e-conomic, som findes i e-conomic Market. Den hedder CrediWire, og har en funktion der hjælper med at trække jeres dokumentation ud med et enkelt klik. På den måde skal jeres revisor ikke skal bruge lige lang tid på at hjælpe jer med jeres ansøgning – det kan måske hjælpe? Her kan I se, hvordan det fungerer: https://www.e-conomic.dk/apps/crediwire#video
Derudover vil jeg lige nævne at hvis jeres kompensationsansøgning godkendes, bliver 80% af revisorudgiften tilbagebetalt. Det kan I læse mere om under kapitel 3, paragraf 4, stk 5 her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/350, hvor der bl.a. står følgende: “Der ydes godtgørelse for 80 pct. af udgifterne til revisorpåtegning efter § 9, stk. 1, såfremt virksomhedens ansøgning udløser kompensation. Godtgørelsen til revision kan maksimalt udgøre 16.000 kr.”
Jeg håber, at det kan hjælpe jer og ellers er I selvfølgelig altid velkomne til at kontakte vores support her: https://www.e-conomic.dk/support
Rigtig god dag til jer begge!
Mvh. Elsa, e-conomic
Hej
Er der ligesom i dinero hjælp fra jeres side. Til at finde de tal frem man skal bruge for at søge som selvstændig. Np man endnu ikke er færdig med 2019 regnskabet
Hej Henrik,
Tak for din besked og dit gode forslag. Vi har ikke en guide på vores hjemmeside pt., men du kan kontakte vores support på både chat og e-mail for at få hjælp til at finde frem til de tal du skal bruge for at søge som selvstændig. Her finder du kontaktoplysningerne til supporten: https://www.e-conomic.dk/support
Jeg vil også anbefale dig at tage et kig på virksomhedsguidens vejledning, hvor du bl.a. kan læse mere om kompensation til selvstændige: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_kompensation/
Rigtig god dag.
Mvh. Elsa, e-conomic
Pingback: Corona time-line og IT - CXO2