
Kender du følelsen af at spekulere på, om du fik låst døren eller lukket vinduet, inden du tog hjemmefra? Vi ved, hvor vigtigt det er at sikre vores hjem mod ubudne gæster – men mange af os glemmer at tænke på samme måde, når det gælder vores digitale platforme.
Simple adgangskoder, manglende opdateringer eller klik på mistænkelige links er som en ulåst dør – eller et åbent vindue – for hackere. Det giver dem fri adgang til dine data og kan føre til både økonomisk tab samt mistet tillid fra dine kunder.
Det behøver ikke være svært at beskytte sig online. Med få enkle trin kan du sikre dine digitale værdier og holde hackerne på afstand. I dette blogindlæg deler vi fem konkrete råd til at styrke din datasikkerhed.
1. Undgå at klikke på mistænkelige links
Har du nogensinde fået en email, der beder dig om at ‘bekræfte dine oplysninger’ eller ‘indløse en præmie’? De fleste af os har modtaget dem – troværdige ved første øjekast, men ofte rene forsøg på svindel (phishing). Her prøver hackere at lokke dig til at klikke på et link eller åbne en fil, så de kan få adgang til dine systemer eller misbruge dine oplysninger.
Sådan sikrer du dig:
- Tjek afsenderens email-adresse – ser den mærkelig eller forkert ud,
så lad være med at klikke - Pas på emails, der haster eller virker mistænkelige i tonen
- Rapporter mistænkelige mails som “phishing” og hjælp således din email-udbyder med at filtrere lignende mails fra i fremtiden
- Indtast altid hjemmesider direkte i din browser i stedet for at følge links i beskeder eller søg frem til hjemmesiden via en officiel kilde
2. Opdater dine systemer regelmæssigt
Softwareopdateringer kan føles som en irriterende afbrydelse, men de er afgørende for din sikkerhed. Hackere udnytter ofte gamle systemer med uopdaterede sikkerhedshuller, hvilket gør dig sårbar over for angreb.
Sådan sikrer du dig:
- Aktivér automatisk opdatering på dine enheder, hvor det er muligt
- Sørg for at opdatere din browser og eventuelle andre programmer, du bruger i dit daglige arbejde
3. Brug stærke adgangskoder og del dem ikke
Adgangskoder er ofte din første – og nogle gange eneste – beskyttelse mod cyberkriminalitet. Hackere har mange metoder til at gennemskue adgangskoder, fra avancerede programmer, der systematisk gætter sig frem, til forsøg på at lokke dig til at afsløre koden gennem de føromtalte links. En simpel eller genbrugt adgangskode gør det nemt for dem at få adgang til flere af dine konti.
Sådan sikrer du dig:
- Brug længere og komplekse adgangskoder, der kombinerer tal, store og små bogstaver samt specialtegn
- Undgå at genbruge adgangskoder på tværs af systemer
- Undgå at dele adgangskoder og brugeroplysninger med andre
Vi anbefaler en password manager til at generere og gemme stærke adgangskoder på en sikker måde.
4. Aktivér to-faktor-godkendelse (2FA)
Har du oplevet, at du – foruden din adgangskode – skulle bekræfte din identitet med MitID eller en kode fra en app? Det er to-faktor-godkendelse (2FA) – et ekstra sikkerhedslag, der gør det langt sværere for hackere at få adgang til dine systemer.
Med 2FA er din konto beskyttet, selv hvis en hacker får fat i din adgangskode. De kan nemlig ikke logge ind uden også at godkende forsøget via fx en app eller en unik kode, som kun du har adgang til.
Derfor kræver flere systemer nu 2FA, da det er afgørende for at beskytte dine data. Faktisk kan det reducere risikoen for hackerangreb med 99,22 procent – og 98,56 procent i tilfælde af, at dine login-oplysninger allerede er blevet lækket.
Vil du læse mere om, hvad 2FA er og hvorfor det er vigtigt?
Sådan sikrer du dig:
- Aktivér 2FA i e-conomic og andre systemer, hvor det er muligt
- Brug en autentifikationsapp frem for SMS, da SMS-koder er mere sårbare – hackere kan opsnappe koden eller overtage dit telefonnummer for at få adgang
- Sørg for, at alle brugere i dit system har aktiveret 2FA for at opnå fuld beskyttelse
5. Skab en sikkerhedskultur for dig selv og dine kolleger
Sikkerhed handler lige så meget om vaner som om teknologi. Selv de bedste værktøjer kan ikke forhindre sikkerhedsbrud, hvis vi handler uopmærksomt. Gør derfor både dig selv og dem omkring dig bevidste om cyberrisici – og hvordan I kan beskytte jer effektivt.
Sådan sikrer du dig:
- Del viden om, hvordan du spotter phishing-mails og andre trusler
- Lav klare retningslinjer for, hvem der har adgang til hvilke data i dine systemer
- Tal med dine kunder om, hvordan de kan forbedre deres egen sikkerhed