Dansk erhvervsliv går på mange måder forrest i indsatsen for bæredygtighed. Men det er ikke kun positivt, hvis vi ikke har lovgivning og retningslinjer at læne os op ad.
Af Nicoline Weih, CSR Manager, Visma e-conomic
Det vil formentlig være svært at finde en erhvervsleder eller virksomhed i Danmark, der drømmer om flere regler og mere lovgivning. Men set fra min stol mangler vi faktisk mere tydelige retningslinjer at støtte os op ad på et område, som mange virksomheder opruster på: bæredygtighed.
Det gælder også for os i IT-branchen, der har komplekse forbrug af ressourcer og, ligesom andre, ikke kun kan kigge på det CO2 aftryk, vi udleder på egen matrikel, men også skal kortlægge den klimapåvirkning, vi skaber via vores leverandører.
Erhvervsminister, Simon Kollerup, har tidligere sagt, at branchen er foran den eksisterende lovgivning. Og det er jo på mange måder positivt, at virksomhederne tager teten og ansvaret på sig. Men det skaber en stor risiko for, at vi bruger unødigt meget tid og ressourcer på at komme i gang, og at vi måler på forskellige parametre, hvilket gør det umuligt at sammenligne vores indsatser. For, som lovgivningen er nu, får vi angivet retningen halvdelen af vejen. Men for den sidste halvdel må vi bruge vores sunde fornuft i vurderingen af vores arbejde med bæredygtighed og i indsamlingen af data. Det gør det svært at sammenligne virksomheder på en logisk måde.
Jeg er klar over, at dette gælder for mange virksomheder derude, og at den nye EU taksonomi og CSRD til dels afhjælper dette, for de virksomheder, der er omfattet. Men generelt burde man overveje at indføre mere ensartede og tydelige standarder også for virksomheder, der ikke er ramt direkte af lovgivning endnu. Det ville gøre det nemmere at sammenligne vores indsatser og dermed også blive inspirerede af hinanden.
Transparent bæredygtighed sikres med lovgiving
Når vi hos Visma e-conomic arbejder med bæredygtighed er det for eksempel ikke fordi, vi skal, men fordi vi vil. Det gælder både vores klimaregnskab og vores program for elektronisk affald. Og det samme kommer til at gælde landets SMV’er, som ikke møder direkte krav til at udarbejde CSR rapporter, men som kan møde kravene fra deres kunder. Hvor skal de begynde? Hvilke standarder kan de følge?
Det er jo rigtig godt, at vi og branchen tager store skridt selv. Men nogle gange har virksomheder brug for at have ensartede standarder eller rammer at arbejde inden for. Og det ville være rart, hvis lovgivning kunne gå hånd i hånd med mere tydelig vejledning til at komme i gang. Det gælder for os i IT-branchen, der er nye indenfor bæredygtighed, men også for alle de SMV’er, der gerne vil i gang med samme øvelse.
Når brancher selv sætter standarden, kan det blive uigennemsigtigt. Det betyder samtidig, at det tager længere tid for virksomheder at handle mere bæredygtigt. Det har vi ganske enkelt ikke tid til, hvis vi skal omstille os i det tempo, som klimaet har behov for.