For små virksomheder er korrekt økonomistyring afgørende for succes og dermed overlevelse i et konkurrencepræget marked. Derfor kan assistance fra en revisor være en værdifuld investering for din virksomhed.

Her dykker vi ned i, hvornår det – som mindre virksomhed – er en god idé at ansætte en revisor, og hvordan det kan gavne din forretning.

Sådan kan en revisor hjælpe dig

Lad os begynde med at se på, hvordan en revisor – i overordnede træk – kan rådgive og hjælpe dig med at sikre en sund og stabil økonomi i din virksomhed:

  1. En revisor hjælper dig med at sikre, at din virksomheds regnskab føres korrekt og i overensstemmelse med gældende regler og standarder.
  1. Udover at kontrollere regnskaber fungerer en revisor som en rådgiver, der kan give dig indsigt i din virksomheds økonomiske styrker, svagheder og muligheder for forbedring. På den måde hjælper revisoren dig med at udvikle strategier til at optimere virksomhedens økonomi.
  1. Din revisor kan også hjælpe med skatterådgivning. Ved at være opdateret på den seneste lovgivning på skatteområdet kan revisoren sikre, at din virksomhed overholder skattereglerne.

Din virksomhed vokser, men ressourcerne er stadig begrænsede

Som ejer af en mindre virksomhed ved du, at hver krone og ressource tæller – især når det kommer til økonomistyring. Små virksomheder har sjældent ressourcerne til at ansætte en intern bogholder, og derfor ender du måske med selv at tage rollen som regnskabsfører.  

Men som din virksomhed vokser, stiger kompleksiteten af dine økonomiske opgaver. 

Måske skal du udvide til nye markeder, planlægge lancering af nye produkter eller ansætte nye medarbejdere. Alle faktorer, der gør det svært at jonglere med regnskaberne alene.

Det er her, en revisor kan træde til som din uvurderlige partner.

I takt med at din virksomhed vokser og kravene til økonomistyringen stiger, bliver behovet for ekstern assistance større. En revisor kan give dig den nødvendige ekspertise og støtte, du har brug for, for at sikre, at din virksomheds økonomi forbliver sund og velstående – selv når væksten (forhåbentlig) accelererer.

Lovgivning ændrer sig – og din virksomhed skal følge med

Reglerne for skat og reguleringskrav ændrer sig løbende – og det kan gøre det svært at holde sig opdateret på lovgivningen. 

Det gælder for eksempel inden for den finansielle sektor, hvor der kan være strenge regler for rapportering af økonomiske transaktioner og forpligtelser til at overholde bestemte compliance-standarder – såsom Anti-Money Laundering (AML) og Know Your Customer (KYC)-krav.

En revisor, der er specialiseret i din branche, kan hjælpe dig med at navigere gennem komplekse regler og forpligtelser. På den måde undgår du bøder, sanktioner eller andre juridiske problemer.

Du skal lave årsrapport

En årsrapport er en redegørelse for økonomien i din virksomhed – og den skal blandt andet fortælle om virksomhedens fremdrift og årsregnskab

Ved at have en revisor ved din side sikrer du, at din årsrapport opfylder alle standarder og krav samt er nøjagtig og pålidelig.

Den krævende proces bag årsrapporten

Det kræver præcise detaljer at sikre, at dine regnskaber opfylder alle krav. Her er processen for udarbejdelsen af årsrapporten: 

  • Dataindsamling: Først skal alt være bogført korrekt. Der skal være styr på bilag, afskrivninger, indtægter og udgifter. 
  • Regnskabsafslutning: Dernæst skal regnskabet afsluttes, og der skal laves et årsregnskab.
  • Revision og kvalitetssikring: Revisoren gennemgår årsrapporten og sikrer, at alt ser godt ud. 
  • Budgettering til fremtiden: Det er også vigtigt at inkludere en budgettering til fremtidige aktiviteter og udgifter, som kan hjælpe med beslutninger og planlægning i det kommende år.
  • Offentliggørelse og indsendelse: Herefter skal årsrapporten indsendes, så den kan blive offentliggjort. 

Processen for udarbejdelse af årsrapporten er kompleks og kræver – som tidligere nævnt – grundig ekspertise fra en revisor for at sikre, at alle regler og lovgivning overholdes, og at rapporten opfylder høje kvalitetsstandarder.

Optimering af din skatteplanlægning

En revisor kan være din værdifulde partner, når det kommer til skatteplanlægning, fordi vedkommende kan hjælpe med at identificere og udnytte de skattemæssige muligheder, der er til rådighed for din virksomhed. 

Udnytter du dem til fulde, eller er der penge at hente? En revisor kan hjælpe dig med at optimere relevante skattefradrag, så  du er sikker på at betale den rette skat.

Fordele og ulemper ved at outsource økonomistyringen

Når du skal beslutte, om bogholderiet skal holdes internt eller outsources, er der en række faktorer på spil, som både kan være en fordel og ulempe for din virksomhed. 

Fordele ved at outsource

Fordelen ved at outsource økonomistyringen kan blandt andet være: 

  • Ekspertise: Ved at ansætte en ekstern revisor får du specialiseret ekspertise inden for regnskabsområdet.
  • Fleksibilitet: Med en revisor får du stor fleksibilitet, fordi du kan tilpasse ressourcerne efter behov – for eksempel når der er travlt i din virksomhed, eller når du har behov for ekstra hjælp til at håndtere regnskabsopgaver og frister.
  • Omkostningseffektivt: Det kan spare dig penge at ansætte en revisor – særligt når du er en mindre virksomhed. Du undgår udgifter til intern oplæring og faste omkostninger ved ansættelse af interne medarbejdere i regnskabsfunktionen.
  • Minimering af fejl: En revisor kan bidrage til at minimere fejl i din økonomistyring gennem deres ekspertise og erfaring. De kan opdage og rette eventuelle fejl, før de får alvorlige konsekvenser for din virksomhed.

Ulemper ved at outsource

Ulemperne ved at få eksterne til at klare økonomistyringen kan blandt andet være: 

  • Kontroltab: Når du outsourcer, mister din virksomhed en del af kontrollen over de finansielle processer. Det kan medføre en følelse af usikkerhed og risiko, da du ikke har den samme kontrol over dine finansielle data.
  • Mangel på direkte tilgængelighed: Du kan ikke nødvendigvis bare prikke revisoren på skulderen og få svar med det samme, hvilket kan forsinke beslutninger og løsninger på eventuelle problemer.
  • Behov for oplæring: Det kan tage tid at lære din virksomheds behov og processer at kende. 

Tjekliste: Tid til at ansætte en revisor

Er det tid til at få en revisor ombord i din virksomhed? Vi har lavet en tjekliste, der kan bruges som hjælp til at vurdere, om du skal have en revisor:

  • Øget omsætning → Revisoren sikrer, at din virksomhed håndterer den stigende aktivitet korrekt og identificerer områder til optimering eller forbedring af økonomien.
  • Komplekse økonomiske problemer → Revisoren løser vanskelige økonomiske udfordringer som skatteproblemer eller likviditetsproblemer ved at tilbyde ekspertise og tænke på effektive løsninger.
  • Vigtige strategiske beslutninger → Revisoren bidrager med økonomisk indsigt og rådgivning ved strategiske beslutninger – såsom fusionering eller strukturelle ændringer – for at minimere risici og optimere resultaterne.

En revisor kan være din trofaste partner gennem alle ovenstående situationer. Revisoren kan give dig den nødvendige vejledning og støtte til at håndtere udfordringerne og sikre, at din virksomhed bevæger sig i den rigtige retning på lang sigt. 

Når du skal vælge den rette revisor til din virksomhed 

Har du indset, at det er tid til at få professionel hjælp fra en revisor? Så er det vigtigt, at du vælger den rette til din virksomhed. 

Det er ikke lige meget, hvilken revisor du vælger – derfor kan du med fordel overveje følgende:

  • ​​Branchekendskab
  • Erfaring
  • Gode referencer

Branchekendskab

Det er en stor fordel, hvis revisoren har et bredt kendskab til din branche.

På den måde ved du, at revisoren har arbejdet med lignende virksomheder og deres økonomi og finansielle problemstillinger.

Erfaring

Når du undersøger markedet for at finde det rette revisormatch, er erfaring altid en vigtig faktor at tage med i overvejelserne. 

Her kan det være en fordel at vælge en godkendt revisor. Alle kan kalde sig revisorer, men for at kalde sig registreret eller statsautoriseret revisor skal man igennem et længere uddannelsesforløb med eksaminer og godkendes af Erhvervsstyrelsen. 

Gode referencer

Sørg altid for at tjekke, om revisoren har gode referencer. Det er en god indikation på, at vedkommende gør sit arbejde grundigt, tillidsfuldt og tilfredsstillende for din virksomhed.