Med skatteoptimering i din virksomhed kan du skrue økonomien sammen på en måde, så du sikrer, at du kun betaler det du skal i skat. Det handler om at være proaktiv i din skatteplanlægning for at udnytte mulighederne for den mindst mulige skattebyrde. 

Men hvordan skatteoptimerer du bedst i din virksomhed? Det gør vi dig klogere på her.


Få fradrag for din virksomheds udgifter 

Når du driver virksomhed, skal du bruge penge for at tjene penge. Men de udgifter du har til at skaffe en indtægt i virksomheden, kan du få fradrag for – og dermed betale mindre i skat.

Det gælder blandt andet udgifter til: 

  • Husleje i virksomheden 
  • Maskiner og inventar
  • El og varme
  • Forsikringer
  • Internet og telefon
  • Revisor og advokat

Du trækker udgifterne fra i din virksomheds årsregnskab. Husk dog altid, at de kræver dokumentation.

Få endnu mere at vide om fradrag af udgifter i din virksomhed på skat.dk.

Udnyt skattefradrag og -kreditter til forskning og udvikling

Siden 2018 har virksomheder haft mulighed for at betale mindre i skat ved at få ekstra skattefradrag for deres udgifter til blandt andet forskning og udvikling. Formålet er at få flere virksomheder til at investere i disse områder, fordi det gavner samfundet.

Fradragssatsen er i 2024 på 108 %.

Det er ofte større virksomheder, der har gavn af reglerne om skattekredit. Små og mellemstore virksomheder har sjældent forsknings- og udviklingsomkostninger i en skala, der vil kunne mærkes.

Lav straksafskrivning af småaktiver

Småaktiver (også kaldet småanskaffelser) er mindre værdifulde aktiver, der bruges i virksomhedens daglige drift. Det omfatter typisk kontormøbler, IT-udstyr, værktøj og andre mindre genstande. Disse aktiver har typisk en lavere anskaffelsesværdi og en kortere levetid end større aktiver. 

Straksafskrivning af småaktiver betyder, at du kan fratrække hele værdien af denne type aktiver i det år, du har købt dem – og dette er en god skattemæssig strategi for din virksomhed.

Maksbeløbet for straksafskrivninger er i 2024 på 33.100 kr. Hvis dine småaktiver overstiger dette beløb, kan du ikke benytte fradraget.

At anvende straksafskrivning kan give din virksomhed mærkbare skattebesparelser her-og-nu samt forbedre din likviditet. Samtidig giver det dig bedre muligheder for at investere i driftsmidler, der kan styrke din produktion og bidrage til vækst og produktivitet.

Koordinér indtægter og udgifter

Det er godt givet ud at koordinere indtægter og udgifter i din virksomhed for at reducere den skattepligtige indkomst og maksimere skattebesparelserne. På den måde sikrer du, at du ikke betaler mere i skat end nødvendigt. For eksempel kan du fremrykke udgifter til slutningen af året for at øge fradragene eller udsætte faktureringen af indtægter til starten af næste år – dette giver dig en lavere skattepligtig indkomst i indeværende år.

Læs her, hvordan din virksomhed kan mindske skattebyrden ved at koordinere indtægter og udgifter

Fremskynd og udskyd indtægter og udgifter

Du kan både forsøge at fremskynde indtægterne og udskyde udgifterne i din virksomhed: 

  • Fremskynd dine indtægter: Når du fremskynder dine indtægter – eksempelvis ved at fakturere kunder tidligt eller skabe incitament for at betale regninger tidligere – bliver din indtjening større i det indeværende regnskabsår. Det betyder også, at du kan øge dine fradragsberettigede udgifter.
  • Udskyd dine udgifter: Du kan vælge at udskyde nogle af virksomhedens udgifter til det efterfølgende regnskabsår. Det gælder blandt andet omkostninger til større investeringer. På den måde mindsker du skatteforpligtelserne i det indeværende regnskabsår. 

Udnyt ansættelsesrelaterede skattefordele

Når du investerer i dine medarbejdere og deres trivsel, kan der også være skattemæssige fordele at hente. Det gælder blandt andet medarbejderudvikling og sundhedsfremmende aktiviteter. 

Kompetenceudvikling hos medarbejdere

Det er godt givet ud at investere i glade medarbejdere. Ved at investere i dine medarbejderes udvikling, blandt andet gennem kurser og efteruddannelse, styrker du dine medarbejderes færdigheder og trivsel. 

Men du kan også drage fordel af de ansættelsesrelaterede skattefradrag, der følger med investeringer i medarbejdere. Når du investerer i medarbejderudvikling, kan du nemlig trække omkostninger fra i skat.

Sundhedsfremmende aktiviteter

Det er også fradragsberettigede udgifter til sundhedsfaciliteter på arbejdspladsen såsom:

  • Ergonomiske arbejdsstationer
  • Motionsrum
  • Sundhedsforsikringer 
  • Ernæringskurser
  • Stressworkshops

Likviditetsoptimering og skatteplanlægning

En proaktiv skatteplanlægning kan være skatteoptimerende og frigøre likviditet. Det kan bruges til at investere i virksomhedens videre udvikling og vækst.

I de foregående afsnit har vi været omkring både effektiv udnyttelse af skattefradrag og strategisk koordinering af dine skattebetalinger. Begge er områder, hvor du kan sætte ind i din likviditetsoptimering.

  • Skattefradrag: Når du udnytter dine skattefradrag mest effektivt, kan det frigøre likviditet i din virksomhed, som du ellers ville have brugt på skat. 
  • Koordinering: Ved at koordinere dine skattebetalinger og sprede dem ud over dit regnskabsår kan det være med til at minimere udsving i likviditeten og give et mere jævnt cash flow.

Kig din skatteoptimeringsstrategi efter i sømmene

Hvordan ser din virksomheds skatteoptimeringstrategi ud? Det er altid en god idé at evaluere den, så du finder ud af, hvordan du kan styrke din virksomheds økonomi med skattebesparende tiltag. 

Derfor er det også godt givet ud at få hjælp fra en revisor. De har stor ekspertise inden for skatteoptimering og kan være med til at lave en skræddersyet strategi, der passer til din virksomheds behov.