offentlig standardkontoplan i e-conomic

Du kan nu spejle din kontoplan til Erhvervsstyrelsens standardkontoplan direkte i e-conomic. På den måde bliver det nemmere for dig at indberette dit regnskab til Erhvervsstyrelsens indberetningsløsning Regnskab Basis, samtidig med at det er i overensstemmelse med Erhvervsstyrelsens offentlige standardkontoplan.

I dette indlæg kan du læse mere om:

 • Erhvervsstyrelsens frivillige standardkontoplan for mikro B-virksomheder
 • hvordan du spejler din kontoplan til den offentlige standardkontoplan i e-conomic
 • og hvorfor det er en god idé at indberette dit regnskab til Erhvervsstyrelsens indberetningsløsning Regnskab Basis.

Frivillig standardkontoplan for mikro B-virksomheder

I forbindelse med den nye bogføringslov har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en standardkontoplan for virksomheder i regnskabsklasse mikro B. Standardkontoplanen er frivillig at benytte og målrettet virksomheder, der udarbejder årsregnskab efter regnskabsklasse mikro B.

Mikro B-virksomheder er blandt andet karakteriseret ved at:

 • have en årlig omsætning på op til 5,4 mio. kr.
 • have højst 10 ansatte
 • have en balancesum på højst 2,7 mio. kr. 
 • og have begrænset hæftelse.

Hvad er en kontoplan?

Kontoplanen er en liste over alle dine forskellige konti i din bogføring, som hjælper dig med at styre virksomhedens økonomi. En kontoplan består af en resultatopgørelse og balance i kontoform, der giver dig et overblik over virksomhedens økonomiske aktiviteter.

Sammenhængen mellem standardkontoplanen og Regnskab Basis

Når du laver en spejling af din kontoplan i Erhvervsstyrelsens standardkontoplan, så det rammer deres standardisering og opsætning, har du mulighed for at indberette dit regnskab til det, der hedder Regnskab Basis. Og det er nu muligt at lave netop den spejling.

Hvad er Regnskab Basis?

Regnskab Basis er Erhvervsstyrelsens indberetningsløsning, som gør det muligt at danne og indberette en CSV-fil af regnskabet i forbindelse med årsafslutningen baseret på virksomhedens data. På baggrund af CSV.filen får du via Regnskab Basis opstillet et udkast til resultatopgørelse og balance automatisk, så du undgår manuel indtastning. 

I e-conomic kan du nemt downloade regnskabet som en CSV.fil i den rigtige opstilling, så du herefter kan uploade det til Regnskab Basis. På den måde kan du uploade en CSV.fil med bogføringsdata baseret på standardkontoplanen. 

Sådan spejler du din nuværende kontoplan til standardkontoplanen 

Har du allerede har en kontoplan og vil du gerne spejle den til Erhvervsstyrelsens frivillige standardplan? Så kan du gøre det i e-conomic ved at:

 1. Logge ind i e-conomic og åbne fanen “Regnskab”. 
 2. Klikke på “Kontoplan”, hvorefter du identificerer den konto som skal spejles til den offentlige standardkontoplan
 3. Trykke på “Redigér”-knappen og vælge fanen: “Mapping”
 4. Vælge den ønskede konto fra listen over den offentlige standardkontoplan og trykke “Gem”. Nu er kontoen spejlet til den offentlige standardkontoplan. 

Når du har spejlet dine konti til standardkontoplanen, behøver du ikke starte forfra i e-conomic med en ny kontoplan eller foretage ændringer. For når Erhvervsstyrelsen opdaterer deres standarder, opdateres det automatisk i e-conomic. Det betyder, at næste gang du skal lave årsafslutning kan du trække regnskabet direkte ud fra e-conomic i et format, som også kan afleveres til myndighederne. På den måde slipper du for at konvertere regnskabet til et passende format. Enten ved selv at gøre det, eller ved at få din bogholder eller revisor til at gøre det.

Er du i tvivl om noget i forbindelse med din kontoplan? Så anbefaler vi at du henvender dig til din bogholder eller revisor.

Hold dig opdateret på den nye bogføringslov

Vil du følge med i nye bogføringslov? Og modtage nyhedsmails spækket med relevant indhold om, hvad du skal have styr på? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev. 
Hold dig opdateret her.

Vil du vide mere om Erhvervsstyrelsens standardkontoplan, Regnskab Basis, eller bogføringsloven?

Så kan du læse meget mere her: