For at fremme bæredygtighed og sikre en højere gennemsigtighed blandt virksomheder har EU indført CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive) gældende fra 2024 for store virksomheder.
I løbet af de næste par år kommer direktivet også til at gælde for andre virksomheder i klasse C og D, samt børsnoterede mellemstore og små virksomheder.
Er din virksomhed en af dem, der skal til at overholde CSRD-direktivet, har vi samlet gode råd til, hvordan du forbereder dig på kravene.
Trin 1: Forstå CSRD-kravene
Som det første skal du og relevante medarbejdere sætte jer ind i, hvad CSRD-direktivet indeholder, og hvilke krav om rapportering I er underlagt. CSRD-direktivet erstatter NFRD-direktivet, og det er vigtigt, at din virksomhed kender forskellene.
Du og dine medarbejdere kan bruge EU’s officielle side til at læse reglerne og se, hvilke krav der er for din virksomhed.
Relevante medarbejdere, der skal bruge tid på at sætte sig ind i direktivet, kan være CFO’er, revisorer og regnskabsassistenter.
Praktiske tips til at forstå kravene
- Læs CSRD-dokumentation: Læs den officielle dokumentation fra EU og få en forståelse af, hvordan I skal rapportere om ESG-faktorerne (Environmental, Social, Governance).
- Deltag i kurser: Mange revisorhuse, organisationer og konsulentfirmaer afholder kurser i CSRD. Deltag i nogle af dem og få praktiske råd til, hvordan I indsamler data og rapporterer.
- Brug eksperter: Ved at bruge fagpersoner som revisorer, bæredygtighedskonsulenter eller compliance-specialister, der kan tage udgangspunkt i din virksomhed, kan du få konkret hjælp til, hvordan virksomheden overholder CSRD-kravene.
Trin 2: Kortlægning af eksisterende data
Din virksomhed har med stor sandsynlighed allerede data, som kan bruges til CSRD-rapportering.
Gennemgå eksisterende data for at finde ud af, hvilke data der kan bruges, og hvor I skal indsamle nye data for at overholde kravene.
CSRD sætter større krav til rapportering om miljø, så måske mangler I data om bæredygtighed, CO2-udledning og affaldssortering.
Praktiske tips til at kortlægge eksisterende data
- Data Audit: Lav en grundig gennemgang af eksisterende data, så I ved, hvad der er tilgængeligt. Det giver et overblik over, hvor I har mangler og skal indsamle nye data for at blive compliant.
- Internt samarbejde: Arbejd sammen på tværs af afdelinger som HR, produktion og regnskab for at få alle relevante data til rapportering. Det giver også den enkelte afdeling en forståelse af, hvordan der skal dokumenteres for at overholde kravene.
- Brug teknologiske værktøjer: I kan optimere jeres proces ved at bruge moderne softwareløsninger, som kan spore og analysere data. Undersøg markedet eller spørg jeres leverandør efter værktøjer, der kan gøre processen så gnidningsfri som muligt.
Trin 3: Implementering af nye datasystemer
De skærpende krav til rapportering om ESG-faktorer vil kræve nye systemer til databehandling og -indsamling.
Den proces kan tage tid, og derfor er det klogt at begynde at implementere nye systemer i god tid. Spørg dem, der leverer jeres software – f.eks. Microsoft – om levering af godkendte programmer, der kan leve op til kravene og hjælpe jer i behandlingsprocessen.
Praktiske tips til implementering af nye dataindsamlingssystemer
- Find de rigtige softwareværktøjer: Det er vigtigt, at I finder softwareprogrammer, der passer til jeres virksomhed, og som hjælper jer i processen med CSRD-rapportering. ERP-systemer eller specialiserede bæredygtighedssoftware kan være nyttige.
- Opkvalificering af medarbejdere: De medarbejdere, der skal indsamle data og sidde med rapporteringen, skal have træning og efteruddannelse, så de kan håndtere data og lave korrekt rapportering.
Sådan identificerer du relevante data og KPI’er
CSRD-direktivet kræver, at din virksomhed rapporterer om alle ESG-faktorer. Det kan være et stort arbejde, og derfor er det klogt at lægge en strategi for, hvad der er afgørende for jer.
Find din virksomheds KPI’er, som forklarer, hvordan I sætter ind på faktorer som bæredygtighed, ledelse og inklusion.
Saml data, der understøtter jeres KPI’er, og som dokumenterer virksomhedens indsats på området.
Praktiske tips til identificering af relevante data og KPI’er
- Udvalg nøje KPI’er: Vælg specifikke KPI’er, som viser virksomhedens bæredygtighedsindsats. I kan også bruge normale KPI’er for at sammenligne med andre virksomheder i samme branche
- Indsaml data og opdater regelmæssigt: For at sikre en korrekt rapportering og at data ikke går tabt, bør din virksomhed indsamle data og rapportere med jævne mellemrum. Sæt faste tidspunkter for både dataindsamling og rapportering.
Sådan implementerer du en bæredygtighedsstrategi
Din virksomhed er nødt til at udvikle og implementere en bæredygtighedsstrategi.
For at opfylde CSRD-kravene er det vigtigt at udvikle og implementere effektive strategier, der integreres i virksomhedens overordnede forretningsstrategi.
Det tager tid at lægge en strategi, som flugter med virksomhedens virke, og implementeringsperioden kan ligeledes være ressourcekrævende. Derfor er det vigtigt at starte tidligt – og også at bruge god tid.
Praktiske tips til implementering af en bæredygtighedsstrategi
- Udvikling af strategi: Rådfør jer med bæredygtighedseksperter, som kan hjælpe jer med at finde den rigtige strategi til jeres virksomhed og branche. Eksperterne kan også hjælpe med, at strategien overholder CSRD-kravene.
- Involvering af ledelsen: I sidste ende er overholdelse af CSRD ledelsens ansvar. Derfor er det også vigtigt, at ledelsen er støttende over for strategien. Sidder du ikke i ledelsen, men er ansvarlig for udarbejdelse af virksomhedens bæredygtighedsstrategi, er det vigtigt, at du har ledelsens opbakning.
Relevante links og ressourcer, der kan hjælpe din virksomhed i gang
CSRD-direktivet er gældende for mange virksomheder, som allerede nu eller i løbet af de kommende år skal overholde kravene.
Derfor er der også masser af relevant hjælp at hente på internettet. Du kan læse alt information og praksis om CSRD på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, ligesom EU’s officielle side er en god hjælp.
Derudover er der masser af brancheorganisationer, som tilbyder ressourcestærk hjælp og vejledning til at lave korrekt rapportering. Du kan også tilmelde dig webinarer, kurser og nyhedsbrev for at få relevant viden om direktivet.