En ny lovændring betyder, at der er indført en omvendt betalingspligt, hvis du køber eller sælger bestemte typer af elektronik. Det er en smule kringlet, men her opridser jeg kort, hvad det går ud på.

De her produkter drejer det sig om:

  • Mobiltelefoner
  • Integrerede kredsløbsanordninger (mikrochips mv.)
  • Spillekonsoller
  • Tablets
  • Bærbare pc’er

Konsekvensen er størst for sælgere

Det er nu, det bliver lidt kringlet.

Hvorvidt du som sælger er omfattet af det nye regler afhænger af, hvor meget af dit salg af de ovennævnte produkter, der går til andre erhvervsdrivende. Det vil sige, at udgør dit salg af ovennævnte produkter til erhvervsdrivende mere end 50%, så er du omfattet af de nye regler, og så skal du ikke opkræve moms ved salg af disse produkter til virksomheder.

Sælger du mere end 50% af produkterne til private, så er du ikke omfattet af reglerne, og du skal opkræve momsen, som du har gjort ind til nu.

Køber skal momsregistreres uanset beløbets størrelse

Hvis du køber et af ovennævnte produkter hos en forhandler, som er omfattet af reglerne, så er det dit eget ansvar at kontrollere, at sælger har behandlet salget korrekt. Desuden skal du momsregistreres ”fra første krone”, hvis du ikke allerede er det – der er altså ingen minimumsbeløbsgrænse.

Det kan derfor være værd at overveje, om det er værd at blive momsregistreret, eller om du bare skal handle i en almindelig butik. Dette kan vi dog ikke rådgive om, hvorfor vi anbefaler dig at kontakte din revisor, hvis du er i tvivl om, hvordan du forholder dig til dette.

Uanset hvad er momstyperne på plads i e-conomic under ’Alle indstillinger’ > ’Regnskab’ > ’Momskonti’. Som sælger af produkterne er det ’Indland uden moms’, du skal bruge. Som køber er det ’Varekøb/indland (omvendt betalingspligt)’.

Momskonti i e-conomic

Læs mere om reglerne på SKATs hjemmeside.